Kiremit Çatı

Kiremit Çatı Nedir?

Kiremit çatı, kil, seramik, beton veya arduvaz karolardan yapılmış bir çatıdır. Her bir kiremit, çatı güvertesine çivi ile sabitlenmiştir. Asfalt kiremit gibi , bir kiremit çatı, çatının altından veya çoğundan başlayarak, bir sıra kiremit sabitlenerek, ardından bir sonraki veya ikinci kiremit sırasını birincinin üzerine bindirerek tamamlanır. Kiremitli çatılar güzel ve dayanıklıdır. Aynı zamanda pahalı ve ağırdırlar, ancak bu muhtemelen 100 yıl sürebilen bir çatı kaplama malzemesinden beklenebilir. Geleneksel olarak, çatı kiremitlerinin çoğu arduvazdan veya pişmiş topraktan veya pişmiş topraktan yapılmıştır, ancak günümüzün çatı kaplama başlıkları genellikle kalıplanmış, renkli betondan yapılmıştır. Çatı kiremitleri birçok şekilde olabilir: kavisli, düz, yivli veya birbirine kenetlenmiş ve birçok stilde.
 
Kiremit çatı aktarma, sıcak hava veya tuzlu havaya maruz kalan çatılar için mükemmel bir seçimdir . Bu nedenle Güneybatı, Florida kıyıları ve Kaliforniya’da çok sık kiremit çatılar görürsünüz. Ayrıca, seyrek yağmurların kısa sürede büyük miktarlarda su döktüğü iklimler için de ideal olabilirler, çünkü birçok stil yağmur yağmurlarından yağmuru atmakta mükemmeldir. Eviniz için kiremit çatı kaplamayı düşünüyorsanız, bu çatı kaplama sistemlerinin çok ağır olduğunu ve belirli koşullar altında kırılabileceğini unutmayın. Ağırlığı desteklemek için çatı çerçevesinin yapısal olarak çok sağlam olması gerekir.
 

Kiremit Çatının Avantajları

  • Uzun ömürlü: Bir kiremit çatı, özellikle doğru iklimde kurulduğunda 100 yıldan fazla dayanabilir. Kil ve beton kiremit çatıların doluya, sert rüzgara ve hatta ateşe dayanabildiği bilinmektedir. Bir kez kiremit kurduğunuzda, bir daha asla başka bir çatı kaplama kurmanız gerekmeyecek. Her ihtimale karşı, çoğu üretici 50 yıllık garanti sunacaktır.

  • Çürümeye ve böceklere zarar vermez: Ahşabın aksine, kiremit çatılar asla çürümez. 

  • Çevre dostu malzeme: Kiremit çatılar kimyasallardan değil toprak minerallerinden yapılmıştır ve çıkarıldıklarında toz haline getirilebilir ve geri dönüştürülebilirler. 

  • Enerji verimli: Karoların ağır termal kütlesi, iç ortam sıcaklıklarının düzenlenmesine yardımcı olacaktır. 

  • Düşük bakım: Sızıntılar neredeyse hiç duyulmamış bir şeydir ve kiremit çatıların ağır darbe nedeniyle kırılmadıkça onarım veya bakım gerektirmesi çok nadirdir.

  • Çok sayıda seçenek: Kil, beton ve arduvaz fayanslar, Orta Çağ’dan Çağdaş Avrupa’ya kadar her türlü ev tarzına uyacak çok çeşitli renk ve stillerde gelir. Bazı stiller geleneksel zona veya tahta sarsıntılarına bile benziyor. 

Kiremit Çatının Dezavantajları

  • Yüksek maliyet: Bir kil kiremit çatı sistemi, asfalt çatı kaplama sisteminden iki ila üç kat daha pahalı olabilir. Ortalama bir kil kiremit çatı, kare başına 675 ila 1400 dolar arasındadır (100 SF çatı alanı). Beton kiremit çatılar, kare başına 400 ila 450 dolarlık maliyetlerle daha ekonomiktir. Bu, uzun ömürle kiremit çatının tadını çıkaracak olsa da, dengelidir. Arduvaz fayanslar, kare başına 1.000 ila 4.000 dolar arasında değişen ortalama maliyetlerle, açık ara en pahalıdır.
  • Zor kurulum: Kiremit çatı kaplaması, kapsamlı deneyime sahip profesyonel çatı kaplama müteahhitleri gerektirir. Karoların ölçülmesi, belirli bir düzende döşenmesi ve nem geçmemesi için kontrol edilmesi gerekecektir. Bu bir DIY projesi değil.
  • Ağır: Çatı yapınız, bir kiremit çatının ağırlığını kaldırabilmelidir; bu, kil kiremit için kare başına 850 pound ve beton kiremit için kare başına 950 pound olabilir. Karşılaştırıldığında, asfalt bir çatı kare başına sadece 225 ila 325 pound ağırlığındadır. Eğer ediyorsanız çakıl çatı yerine çinileri ile yapısal takviye gerekirse, çatıya maliyetine ekleyecek olan belirlemek için bir mühendis danışmalısınız.
  • Fayanslar kırılgandır: Çok dayanıklı olsalar da , kil fayanslar, arduvaz ve beton fayanslar, düşen ağaç dalları gibi ağır bir darbeye maruz kalırsa veya hatta üzerlerindeki yürüme baskısı nedeniyle kırılabilir. Gerektiğinde onarımlar pahalı olabilir.
  • Tüm çatı eğimleri için uygun değildir: Kiremit çatılar yalnızca nispeten keskin eğimli çatılar için uygundur. Eğimleri 4: 12’den az olan çatılarda kullanılmamalıdır. 

Kiremit Çatı Döşeme Stilleri

Kil ve beton karolar, herhangi bir estetik hedefe uyacak şekilde birçok stilde mevcuttur .
  1. İspanyol kiremitleri , suyu uzaklaştırmak için sıralar arasında oluklar bulunan dalga sıralarını andıran klasik Güneybatı çatısıdır. Yağmurların seyrek olabileceği, ancak meydana geldiklerinde çok şiddetli olabileceği bölgeler için en uygun olanıdır. Kil, pişmiş toprak ve beton karolar bu tarzda mevcuttur.
  2. Scandia karoları ters çevrilmiş İspanyol karolarına benziyor, bu yüzden baş aşağı duruyorlar. Görsel olarak, geniş tarak şeklindeki oluklarla keskin dikey çıkıntılar görünümü verirler. Bu tarz, kuzey Avrupa tarzlarına dayanan mimaride yaygındır.
  3. Çift Roma fayansları İspanyol fayanslarına benzer, ancak sıralar oldukça görünür olan belirgin nervürlere sahiptir. Su olukları daha küçük olsa da daha sıktır. Bu karolar genellikle Akdeniz mimarisinde kullanılmaktadır. Genellikle betondan yapılırlar, kil ve pişmiş topraktan da bulunurlar.
  4. Düz sallanan karolar genellikle betondan yapılır ve granül asfalt zona veya ahşap sarsıntıların dokusuna benzeyecek şekilde imal edilir. Kayrak çatılar da esasen düz sarsıntılardır. Bu çatılar, sık sık hafif yağmurları kolayca döken nispeten düz yüzeylere sahiptir, ancak yoğun “oluklu yıkayıcı” yağmurların yaygın olduğu yerlerde ideal olmayabilir. Bu karolar hemen hemen her mimari stile kolayca uyum sağlar.
  5. Pantile çatılar , dalgalı bir görünüm yaratan düzleştirilmiş bir S şeklinde oluşturulmuş kil kiremitlerden yapılmıştır. Pantiller diğer fayansların çoğundan önemli ölçüde daha hafiftir ve ayrıca daha ucuzdur.
  6. Fıçı fayansları da İspanyol ve Roma gibi yarı silindirik fayanslardır, ancak burada silindirler hafifçe sivridir, bu nedenle bir uçta daha geniştir. İncelen şekli, bunları eğimli çatılarda iyi bir seçim haline getirir.
  7. Fransız kiremitleri , şiddetli yağışları uzaklaştırmak için çok daha geniş oluklara sahip, ters bir Roma çatısı formu gibi görünüyor.
  8. Riviera karoları , esas olarak, tümseklerin sığ, düz tabanlı olukları kesen düz sırtlar olduğu, düzleştirilmiş bir çift Roma karolarıdır.
× Whatsapp